Parodontóza a Gaussova křivka. Jak to souvisí?

17. duben 2015

Špatná ústní hygiena – podle specialistů parodontologů jednoznačně nejčastější příčina potíží se závěsným zubním aparátem, a tedy s parodontózou.

Aby bylo jasno…„Běžně slýcháme pacienty mluvit o paradentóze. Jde tu ovšem o závěsný aparát zubní, tedy parodont. Správnější je proto říkat parodontóza, ale ještě přesnější je označení parodontitida. Z toho totiž plyne, že jde o onemocnění zánětlivé,“ vysvětlil na úvod Apatyky odborný parodontolog Martin Starosta.

Začíná to „běžným“ zánětem dásní

Obecně platí, že nedodržování ústní hygieny je podceňovaným, avšak bohužel skutečně obrovským rizikem.„Pokud si nečistíte zuby řekněme déle než dva dny, mění se struktura povlaku na našem chrupu. Převáží bakterie způsobující zánětlivou reakci. Ta pak může vést k destrukci,“ doplňuje docent Starosta. Prvotním příznakem a upozorněním na nesprávnou hygienu zubů jsou zanícené, krvácivé a citlivé dásně.

Věděl to už pan Gauss

Čistím si zuby svědomitě, ale kazy, záněty nebo zubní kámen občas mívám. A znám lidi, kteří nečistí, a potíže nemají. Znáte to? „Říká si to spousta pacientů. I zde ale platí známá tzv. Gaussova křivka: Devadesát procent populace dobře čistí a potíže nemá. Pět procent čistí, ale potíže má a dalších pět procent nečistí, a nemá je, nejspíše díky genetice a dobré imunitě,“ vysvětluje parodontolog.

Kámen, antibiotika i pryskyřice

Jeden z dotazů mířil ke značné tvorbě zubního kamene. Řešit by se to ale mělo znovu a zas jen lepší hygienou, zněla odpověď. „Používají se při léčbě parodontitidy antibiotika?“ zajímalo vás také. „Ano, ale jen u opravdu agresivních forem. U běžnější, chronické formy parodontitidy spíše ne,“ odpovídá odborník.

„Přispívají pryskyřičné korunky k parodontóze? Údajně netěsní tak, jako lepší, dražší, keramická.“ Podle docenta Starosty tu jde spíše o povrch korunek. Pryskyřičné nejsou tak dokonale hladké jako ty keramické. Proto na nich snáze ulpívá nežádoucí povlak. Proto je stomatolog použije spíše jako dočasné řešení.

autor: Bořek Volný
Spustit audio