Pohlednice z Podhoří

26. březen 2014

Pod ostrohem se zbytky hradu Drahotuš, který je výběžkem Oderských vrchů zasahujícím až k rovině Moravské brány, se odpradávna rozkládá vesnice, která nese přiléhavé jméno Podhoří. Její historie sahá až do počátku osídlení zdejší krajiny a do jisté míry splývá s dějinami hradu. Čtvrteční rozhlasová pohlednice vás pozve 27. března za krásami této obce, která rozhodně stojí za zastavení třeba pří cestě k ruinám na kopci.

Archeologické nálezy prozrazují, že již v mladší době kamenné zde pravěký člověk žil a dokonce zde našel místo posledního odpočinku. Ve středověku nám nepřímé zmínky prozrazují, že ves mohla být založena už ve 12. století, nicméně první opravdovou zmínku o Pohoří najdeme až v listině z roku 1371.

Tehdy vesnice patřila do panství hradu Drahotuš. Držitelé zdejšího panství se v počátcích střídali. Od počátku 15. století držel panství známý rod pánů z Cimburka. A právě v roce 1476 Ctibor Tovačovský z Cimburka prodal panství Vilémovi z Perštejna. A protože Vilém již rok před tím koupil také panství hranické, začala obě panství spolu splývat v jeden celek, pro nějž se obecně vžil název panství hranické. Do jeho obvodu patřila vesnice až do roku 1848, kdy zaniklo vrchnostenské zřízení.

V té době žilo v Podhoří už 14 rodin a počet obyvatel se postupně zvyšoval. V obci jsou zmiňovány dva mlýny, pila, krčma a také rychta. V obci byl také rybník a působili zde dva hajní. Obyvatelé se živili zemědělstvím, chovem hovězího dobytka, vepřů a ovcí. Bylo zde také rozšířeno včelařství. Zajímavá je zpráva o těžbě zlata a stříbra v okolí vesnice na počátku 17. století.

Obec přečkala třicetiletou válku i dobu po ní, kdy byli podaní sužováni krutou robotou i dávkami. To se změnilo až za josefínských reforem, kdy v obci vznikla i škola. Nejprve se učilo po domech, v roce 1786 byla vystavěna školní budova na pozemku darovaném rychtářem. Vesnice byla po roce 1848 nejprve součástí hranického okresu, později se dostala pod správu okresu lipenského.

Podhoří - Kostel sv. Havla

Podhoří nabídne návštěvníkům několik zajímavých památek na dobu minulou. Pomineme- li hrad, je nejvýznamnější stavbou obce kostel sv. Havla. Jeho kořeny sahají patrně až na přelom13. a 14. století. Není jisté, zda vznik kostela souvisí s vystavěním hradu. První zmínka o chrámu je z roku 1446, ale již dříve je uváděno patronátní právo šlechty na kostel - byť není specifikováno, kde stojí. Zajímavé je, že od husitských válek není jediná zmínka o knězi v Podhoří. Není vyloučeno, že fara byla neobsazena a kněz sem docházel. Postupně se do kraje dostává protestantská víra a katoličtí kněží nejsou vítáni. Zajímavé jsou zmínky o samostatném sboru Jednoty bratrské, který měl v Podhoří v letech 1589–1602 vlastní sborový dům i s duchovním správcem.

Po Bílé hoře spadal zdejší kostel pod správu drahotušského faráře. Za josefínských reforem byl v Podhoří ustaven natrvalo kaplan, který podléhal drahotušskému faráři. Tato situace se udržela až do roku 1946. Kostel je už na pohled velmi starobylý a jeho umístění v nejvyšším místě obce mu dává zvláštní majestátnost. Zajímavý je i hřbitov kolem kostela. Kromě kostela najdeme v obci i několik dalších drobných památek. Za návštěvu stojí také údolí Jezernického potoka nad obcí, kterému se odpradávna říká Peklo, kde najdeme krásné ukázky geologické tvářnosti zdejšího kraje.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.