Pohlednice z Řimic pozve za přírodou i památkami

Řimice jsou nevelkou obcí, která se rozkládá na úpatí vápencového masívu kopce Třesína nedaleko rychlostní silnice I/35 z Mohelnice do Olomouce. Kdo tudy projede, nemůže si nepovšimnout malebného pravoslavného kostela. Ten však není jedinou památkou obce, kterou představí pohlednice Od Pradědu na Hanou Mirka Kobzy.

První zmínka o obci pochází z roku 1281. Vesnice byla v té době rozdělena na dvě části, kdy každá měla svého majitele. Jedna část vsi náležela až do zrušení poddanství k panství úsovskému (24 domů), druhá část, na níž byla také ve 14. století údajná tvrz, byla vladyckým zbožím a příslušela až do zrušení poddanství k panství se sídlem na statku v Červené Lhotě . Název vesnice se během staletí měnil. Vůbec první jméno znělo Srimiz, další jména jsou pro dnešního člověka místy nevyslovitelná a až v roce 1908 se objevuje dnešní název Řimice. Po skončení patrimoniální správy byly Řimice samostatnou obcí až do roku 1976, kdy byly připojeny i s Novými Mlýny k Bílé Lhotě.

Řimice jsou kupodivu velmi bohaté na památky. Už byla zmínka o zdejší tvrzi. Tou měl být v minulosti dnešní dům č.p. 11. Tvrz se nachází na východním výběžku ostrohu, na němž se rozkládá staré jádro obce. Na severní a západní zdi u severozápadně situovaného rohu se nacházela původní sgrafitová omítka. Na pozemku tvrze se nacházel i hraniční kámen nesoucí symboliku panství úsovského a bouzovského (dříve červenolhotského) s vytesaným letopočtem 1725.

Další památkou je zdejší kaple sv.Jana Nepomuckého, která byla postavena v roce 1727 prý proto, aby kněz z Moravičan mohl v čas povodně chodit k bohoslužbě. Asi nejviditelnější památkou, ale kupodivu i nejmladší, je pravoslavný chrám sv.Ludmily, který byl postaven v roce 1934. Z dalších zajímavostí lze jmenovat sochy sv.Floriána a sv.Jana Nepomuckého na horní návsi, kde je postaven i pomník padlých občanů v první světové válce a pomník Rudé armády. Od roku 1867 zde byla i škola, dnes sloužící jako Dům s pečovatelskou službou.

V okolí Řimic najdeme mnoho pozoruhodných přírodních lokalit. Oblast Třesína je chráněnou přírodní památkou a zde objevíme jak krasové jevy, tak i mnoho pozoruhodných rostlinných společenstev i zástupců fauny. Nedaleko se rozkládá také lichtenštejnský Novozámecký areál s drobnými romantickými stavbami i umělou jeskyní Podkova.

autor: kbz
Spustit audio