Pojďte se toulat po jubilující vesnici Doloplazy na Prostějovsku

13. červen 2014

Jméno vesnice Doloplazy je v olomouckém kraji poměrně běžné, protože mám hned dvě vesnice s tímto názvem. Doloplazy na Prostějovsku slaví právě v těchto dnech 660 let od první zmínky o obci. Za toto období prošla vesnice mnoha peripetiemi, které se podepsaly také na její tváři.

Doloplazy na Prostějovsku se rozkládají v mírně zvlněné krajině střední Hané nedaleko Němčic nad Hanou. Úrodná krajina v okolí byla osídlena odpradávna, archeologické nálezy nám dokládají nejstarší osídlení Doloplaz již v mladší době kamenné. Poté se objevily i další národy a jejich kultura po sobě nechala v zemi pod dnešní obcí četné artefakty, které jsou dnes součástí sbírek muzeí v Prostějově a v Brně.

Historické období Doloplaz začíná rokem 1354. Tehdy byla obec sídlem menšího statku, jehož majitelem se stal jakýsi Henslín z Doloplaz. V 15. století však byl pozemkový majetek obce rozdělen na dvě části. Časté změny majitelů pokračovaly až do roku 1716, kdy koupila panství Johanka Zuzana svobodná paní ze Stommů. Tato vdova se rozhodla zdejší panství využívat jako své sídlo. Příslušnice rodu, který sahá svým původem až do Irska, se patrně stala také předobrazem pověsti o marnivé hraběnce.

Pověst říká, že hraběnka chtěla být stále mladá a tak uzavřela smlouvu s čertem, že ji omladí a ona mu za to dá upsat duši. Čert byl tak nadšený, že získá vzácnou duši, že do úpisu zapomněl vepsat, odkdy bude hraběnka příslušná peklu. A tak od té doby chodili s hraběnkou dva čerti převlečení za husary, aby ji hlídali. Když se jí jednou ptali, kdy už tedy půjde s nimi do pekla, odpověděla, že se tam rozhodně nechystá a že chce být na světě ještě minimálně 300 let. To čerty tak vykolejilo, že na místě zkameněli. Zkamenělí čerti stáli po staletí v zámecké zahradě. Dnes už zde stojí jen torzo jedné plastiky, která skutečně připomíná husara.

Doloplazy - zkamenělý čert v zahradě zámku

Svobodní pánové ze Stommu si nechali v obci postavit renesanční zámeček. Ten vyhořel na počátku 20. století kdy byla na jeho místě postavena nová zámecká budova v podobě německé vily. Zámek byl po roce 1945 zestátněn a později se stal majetkem obce. Obklopuje jej půvabný, nedávno rekonstruovaný park, který je veřejně přístupná.

Kromě zámku jsou v obci k vidění ještě dvě kaple, jedna před zámkem a druhá v místní části Poličky. Najdeme zde také několik plastik a křížů. Doloplazy mají také zajímavé okolí. Jsou zde k vidění vodní plochy několika rybníků. Nedávno byly obnovené mokřady u železniční trati. Celá oblast je velmi zajímavá pro cyklisty, pro které jsou v okolí vedeny i nově značené cyklotrasy.

Do Doloplaz vás pozve také další díl cyklu Toulky krajem, který jsme odvysílali v neděli 15. června od 9.04 hodin.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.