Přemyslovice prý založil příslušník panovnického rodu. Zámek zde ale postavil brněnský továrník

14. květen 2020

Nejstarší historie Přemyslovic je neznámá. Pověst zapsaná v kronice mluví o tom, že zde v lesích přináležejících ke Konickému panství sídlil v dávných dobách uhlíř. Když jej jednou náhodou navštívil konický pán, viděl, že má na stromě přibitý obraz Nejsvětější Trojice. Uhlíř pánu vysvětlil, že bydlí v lese a nemá dům, kde by si jej pověsil. Majitel panství tak nechal uhlíři vystavět domek, který byl prvním v pozdější osadě. Ta po uhlíři dostala jméno Přemyslovice. 

Druhá legenda o vzniku obce vypráví o kapličce v lesích na místě obce, kde se prý za jakési z válek ukryl některý z vládnoucího rodu Přemyslovců a později zde založil osadu.

První písemná zmínka o obci pak podle Viktora Pinkavy pochází z roku 1256. jedná se však patrně o falsum, takže první skutečnou zmínkou zřejmě je až listina z roku 1309, kde je uváděn Heřman z Přemyslovic. Obec byla založena nedaleko obchodní stezky spojující Olomouc s Prahou už od středověku. Patřila původně ke konickému panství, později je její vlastnická struktura rozdělená mezi několik majitelů. K nejvýznamnějším rodům patřili páni z Konice, mniši z kláštera Hradisko u Olomouce či pánové ze Švábenic.

 

Přemyslovický větrný mlýn je už druhým v pořadí na tomto místě

V roce 1520 se majitelem obce stává Jakub Šárovec ze Šárova a jeho potomci drželi obec i nedaleký Hluchov až do roku 1612. Pak se opět majitelé panství střídali a dokonce byla obec rozdělena i mezi dvě vrchnosti. V roce 1659 kupuje opět celou obec klášter Hradisko. Ten v roce 1700 spojil obec opět s konickým panstvím. Po zrušení kláštera za josefínských reforem připadlo panství i obec státu. Od něj ji kupuje v roce 1825 továrník Karel Příza v jehož držbě zanikla poddanská správa Přemyslovic.

Už ve 14. století mluví prameny o tvrzi v obci. Zmiňována je opět ve století šestnáctém. Na jejím místě nechal továrník Karel Příza pro příležitostné pobyty postavit romantický Emerenciin letohrádek. V roce 1880 pak nechal další brněnský továrník Edmund Bochner, který stavbu koupil, přebudovat  letohrádek podle projektu architekta Augusta Prokopa na imitaci středověkého hradu. Stavba však zůstala za očekáváním. Později sloužila jako zemědělská škola a dnes je opět v soukromých rukou

Kromě toho byl v obci odpradávna i hospodářský dvorec, rozparcelovaný v roce 1786, na jehož pozemcích vznikla osada Nové Sady, připojená k Přemyslovicím až v roce 1927.

Obec byla spíše zemědělskou lokalitou, byť stopy uhlířství zmiňované v pověsti zde skutečně byly nalezeny. Lidé se živili prací v lesích i v pozdější době. Rozšířeno bylo i domácí tkaní, předení a později i šití oděvů pro prostějovské továrny. Byla zde kovárna a dodnes zde najdeme i unikátní větrný mlýn.

Vůbec první známý mlýn, tehdy ještě německého typu sem byl přestěhován v roce 1841 z Plumlova. Roku 1883 se rozhodl nový majitel přesunout mlýn bez rozebírání o 60 m z obecního na svůj pozemek, což prý provedlo v celku 55 mužů s pomocí dřevěných válců. Mlynář Krečmer za to chlapům dal putnu slivovice a sedm kop tvarůžků, jenže mlýn do rána shořel. Mlynář tak v roce 1884 postavil nový mlýn, tentokrát již holandského typu, který mlel až do roku 1945. Dnes mlýn stále stojí a je v relativně dobrém stavu.

Přemyslovice byly i farní vsí. Zdejší kostel Všech Svatých nese znaky starobylých románských kostelíků. Poprvé je zdejší kostel zmiňován v historických pramenech v roce 1386. Farnost zde existovala až do roku 1612, kdy pravděpodobně s odchodem protestantské vrchnosti zanikla.

Poté byla obec přifařena do Čech pod Kosířem. Teprve v roce 1784 byla farnost v obci obnovena.

Kromě kostela zde najdeme i další drobné sakrální památky a také kaple sv. Barbory a sv. Floriána. V lese za zámkem je k vidění rodinná hrobka Bochnerů. Devizou obce je i půvabné okolí s docela zajímavými výhledy například z kopce Strážná.

autor: kbz
Spustit audio