Procházka moravskočeským pomezím má neopakovatelné kouzlo

29. prosinec 2014

Vánoce jsou nejen časem setkávání rodin, ale také chvílí, kdy stojí za to vydat se na procházku krajem, kde máte své kořeny. Podobně to udělal i Mirek Kobza a vzal si s sebou i reportážní mikrofon a něco málo z atmosféry Vánoc v kraji moravsko-českého pomezí zaznamenal.

Procházka začala na hoštejnském nádražíčku, pod kostelíkem sv. Anny a zbytky starodávného hradu, které po letech začali místní nadšenci znovu objevovat pátrat po jeho osudech. Odtud pak cesta vede do údolí řeky Březné. Hluboce zařezaný kaňon v kopcích Zábřežské vrchoviny je zčásti přírodním parkem, zčásti pak lokalitou, která byla v minulosti mnohem více obydlená než dnes. Kdysi zde stávaly vesničky, které zanikly za českouherských nebo husitských válek a dnes už po nich v kraji nezůstala ani stopa.

Z Drozdovské Pily, jediné osady, která zde dodnes stojí, se pak poutník může vydat proti proudu potoka Strážná do Janoušova. Vystoupá postupně až na náhorní plošinu zdejších kopců a ocitne se v ladovské krajině horských chaloupek položených uprostřed rozsáhlých horských luk. Když je sníh, stačí tady jen domyslet si kocoura Mikeše, kozla Bobeše či čuníka Pašíka a člověk je najednou zpět v dobách dětství.

Postupně vystoupáte až na nejvyšší bod obce a už jsou k vidění první stavení Cotkytle. Vesnice byla centrem celé oblasti těchto hor. Na Štědrý den je neobyčejně tichá, jen vyzdobený chrám čeká na to, až se sem věřící vydají na vánoční bohoslužbu. Dále vede cesta přes kopec, který patří k nejjižnějšímu hřebeni Orlických hor na silnici spojující Cotkytli s městem Štíty. Po ní se po chvíli kolem pověstmi opředených Čertových skalek dojde až k samotě Na Hranicích. Patří k Crhovu a je ukázkou odloučených chalup, které tak připomínají beskydské kopanice. Dodnes zde bydlí lidé a kouř z komínů připomíná duše dávných obyvatel zdejšího kraje, kteří v životě zažili ledacos dobrého i zlého.

Cotkytle - kostel

Z Hranic je to do Štítů už jen kousek. Proběhnete lesíkem nad místním koupalištěm, které Aleš Valenta přeměnil na moderní Acrobat park a už jste na náměstí. Malebné domy, které stojí na parcelách stavení, která si zde v polovině 13. století vybudovali první osadníci, jsou většinou rovněž tiché. Vánoční atmosféru naruší jen příjezd posledního autobusu, kterým se dá vrátit do Zábřeha.

I cesta zpět může být vánočním zážitkem. Nejprve liduprázdné údolí Březné, pak malé vesničky na kopcích hor, které zdobí světla rozsvícených vánočních stromků za okny. To všechno je součástí neopakovatelné atmosféry, která se dá prožít pouze o Vánocích. Tak zkuzte také vyrazit na cestu krajinou vánoční – je to neopakovatelný zážitek.

autor: kbz
Spustit audio