Procházka zákulisím Závodu Míru U23 byla nevšedním zážitkem

2. červen 2014

Závod Míru je pojem, který se dodnes těší velké pozornosti. Letošní ročník vypsaný pro jezdce do 23 let hostily Jeseníky a nebyl to závod zajímavý jen pohledem na pestrý peloton závodníků stoupajících do pověstných jesenických kopců. Zajímavé bylo také zákulisí, které představí další díl rozhlasového cyklu Přímo z místa.

Jeseníky letos přivítaly cyklisty opravdu nevlídným počasím. Prudké deště a dokonce bleskové povodně dokonce zkomplikovaly pořadatelům trasu, neboť v Glucholazech se propadla část podemleté silnice. Na nebezpečí, které může pro cyklisty znamenat naplavený štěrk a kameny na silnicích, dokonce upozorňovali pořadatelé vedoucí týmů na předstartovním mítinku. Toto setkání však slouží také jako informativní schůzka, kde se představitelé jednotlivých družstev dozvědí, jak bude zajištěno uzavření silnic pro závody, jak je zajištěna rozhodcovská a antidopingová služba a na závěr si týmy vylosují pořadí, ve kterém pojedou v první etapě mechanické vozy.

Do ročníku 2014 se přihlásilo celkem 18 týmů. Kromě národních týmů z Polska, Slovenska, Austrálie, Řecka, Běloruska či cyklokrosového národního týmu ČR nechyběli ani mladí jezdci proslulých týmů známých ze závodů nejvyšší kategorie jako BMC, Lotto Belisol, Specialized a nechyběly ani další týmy z ČR a Evropy.

Velmi zajímavý byl pohled do jednotlivých stanů mechanických týmů. Vypořádat se s hrozícím deštěm nebylo jednoduché, a tak se narychlo odpouštěly galusky, mazaly řetězy a nechyběla ani péče o samotné závodníky, volilo se co nejlepší oblečení, chránící zejména proti chladu. Pořadatelé mezitím rozdělovali úkoly pro doprovodné motocyklisty a policisty. Policisté ve spolupráci s civilními motorkáři zajišťovali uzavření silnic cca na 15 minut vždy před pelotonem a po jeho odjetí pak dopravu opět spouštěli. Na kluzkých silnicích vyžadoval pohyb v pelotonu opatrnost i od samotných jezdců, kteří museli být k motocyklistům ohleduplní. V sedle motorky jsme pak kromě fotografů mohli vidět i půvabnou tabulářku, která díky zákazu vysílaček podávala informace závodníkům o odstupech atd.

Na trati ve voze jury

Počasí se nakonec umoudřilo, a tak ve chvíli, kdy se peloton vydal od lázeňského domu Priessnitz dolů na obchvat Jeseníku, kde byl ostrý start, začaly vykukovat první paprsky slunce. To vydrželo prakticky po celý závod, a tak se nejčernější obavy nepotvrdily. Cestovat závodem za pelotonem v rozhodcovském voze byl také zážitek, nejenže se někdy řítíte po úzkých cestách za cyklisty šílenou rychlostí, ale musíte sledovat, co se děje před vámi i za vámi, aby nedocházelo k nepravostem nebo aby se někdo z cyklistů nedostal do potíží bez toho, aby o tom jeho tým věděl. Po celou dobu probíhá komunikace mezi rozhodčími, ale také k mechanickým vozům, které jsou upozorňovány na problémy, které v jejich týmech nastanou.

I když se to nezdálo, nakonec si k trase našlo cestu také množství diváků. Nejvíce jich pochopitelně bylo v Rýmařově, kudy v první etapě projížděl peloton díky závěrečným okruhům hned několikrát. Rýmařováci se ukázali jako velmi dobré publikum a při dojezdu na náměstí nebylo slyšet vlastního slova.

A celkové výsledky? Jednoznačným králem letošního Závodu míru jezdců do 23 let, který byl zařazen do druhé kategorie kalendáře UCI, se stal australský jezdec Samuel Spokes hájící barvy české stáje Etixx. Z českých jezdců skončil nejlépe cyklokrosař Michael Boroš, který obsadil sedmé místo. Reportáž ze zákulisí nevšedního cyklistického podniku nabídne pořad Přímo z místa v úterý 3. června v 10.04 hodin.

autor: kbz
Spustit audio