Řeka Morava měla pět stupňů, zimní plavci byli s podmínkami na závodech v Olomouci spokojení

5. březen 2023

Je to jedna velká rodina, všichni se znají. Do Olomouce přijeli zástupci devatenácti klubů z celé České republiky a bylo hodně veselo. „Když se týden co týden s někým potkáváte, stanou se z vás kamarádi,“ potvrzuje organizátorka Zdenka Páčová.

TJ Hodolany, z.s. - oddíl DZP pořádal už 33. ročník soutěže zimních plavců na řece Moravě. Poprvé se ho účastnil Miloš Paseka z Prahy, který si svůj život bez studené vody neumí představit. „Vstoupíte do ní a sevře vás to. Ale když to minutku vydržíte, tak ucítíte klid a zjistíte, že to je to nejlepší, co vás mohlo potkat,“ popisuje.

Nejen dobře označené tratě, ale i sanitka, Vodní záchranná služba a potápěči musejí být během závodů na místě. „Musíme nachystat šatnu, stravování, zajistit bezpečný vstup do vody i výstup z ní,“ upřesňuje Miloš Páč, který vede hodolanský oddíl. Ten zastupovala i letošní nejmladší účastnice čtrnáctiletá Tereza Zápecová.

Když to minutku vydržíte, tak ucítíte klid a zjistíte, že to je to nejlepší, co vás mohlo potkat.
Miloš Paseka z Prahy

„Poprvé budu mít stanoviště pod mostem,“ směje se lékařka Jana Ferancová, která na místo přišla ověšená taškami, kufry, karimatkou a v ruce držela teplý čaj. Sama má hodně zkušeností s otužováním a zimním plaváním.

Na start se nakonec postavilo 137 účastníků. A jejich dojmy? „Jelo to krásně. Počasí výborné. Haná vítězí. Super závod. Hrozně rychlá voda.“ A také doporučení, aby to zkusili i ostatní, protože to rozhodně stojí za to.

Spustit audio

Související