Šedý zákal nenechávejte „dozrát“

19. březen 2015

Jeho operace je totiž dnes rychlá, v naprosté většině velmi účinná a celkově „elegantní“. To jsou slova expertky na náš zrak, doktorky Kláry Marešové, odborného hosta Apatyky.

Kataraktou čili šedým zákalem čočky oční trpí možná spousta vašich známých, někdo z rodinných příslušníků anebo ji dokonce diagnostikoval i vám. Není divu.

Diagnostika se lepší, věk populace se obecně zvyšuje, a tak není těžké se katarakty, šedého zákalu, dočkat. Naštěstí dnes nejrozšířenější metoda, tedy ultrazvukové rozmělnění a následné odsátí zkalené čočky, je operační metodou velmi dostupnou a většinou velmi účinnou.

„Pozor ovšem v případě, kdy pacient trpí šedým zákalem čočky, ale navíc má ještě i postižení dalšího segmentu oka – může mít nemocnou sítnici anebo trpět dalšími očními onemocněními. Tím pádem logicky nelze očekávat, že operace šedého zákalu, byť dopadne sebelépe, vyřeší zcela všechno,“ upozorňuje primářka Marešová.

Jak je to s úhradou?

Je však rozhodně dobré od určitého věku oční vyšetření podstupovat. „Určitě mysleme na šedý zákal zhruba kolem věku šedesáti let. Vzácností ale nejsou ani pacienti čtyřicetiletí,“ doplňuje lékařka. Do pořadu však tentokrát napsal dokonce třicetiletý mladík s touto diagnózou. A s dotazem: Jak je to s úhradou?

„Samotná operace šedého zákalu se platit nemusí, je to ‚na pojišťovnu‘. Existuje ale varianta jiných nežli základních – standardních čoček anebo určitá specifická vyšetření, na konkrétních klinikách placená."

Došlo ale i na „oftalmologický evergreen“ – ony občas každého trápící tečky, nitky, kroužky či pavučinky – vjemy, které ve vidění vadí a trochu i straší. „Jde o zákalky ve sklivci. Povětšinou to není nebezpečné, spíše obtížné. Je-li toho ale skutečně moc, nezbývá pak, než se poradit s očním lékařem,“ dodává Klára Marešová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio