Seznamte se: slinivka břišní – nepříjemný potížista

28. únor 2016

Tedy upřímně, každý zkušený odborník i pacient vám řekne, že poznat svoji slinivku příliš zblízka a příliš osobně by nepřál ani velkému nepříteli. Když totiž orgán jménem pankreas začne zlobit, umí to ale opravdu dokonale.

O slinivce slýcháme buďto v souvislosti s jejími zhoubnými onemocněními, nebo v případech, kdy pacient trpí nějakou formou zánětu, tedy pankreatitidy. Akutní forma zánětu slinivky o sobě většinou dá řádně a bolestně vědět, na rozdíl od rakovinného nálezu. Ten totiž mnohdy bují skrytě, dlouho a bohužel nepozorovaně.

„Taky proto o slinivce musíme mluvit. Taky proto by celá lékařská veřejnost měla vždy pečlivě a svědomitě diagnostikovat,“ upozorňuje profesor Čestmír Neoral, věhlasný chirurg.

Nebezpečná hra na schovávanou

„Zhoubné bujení na slinivce nemusí pacientovi dlouho dělat potíže. A to je ten problém. Navíc dokonce i moderní zobrazovací metody, kterými vnitřní tkáň a orgány prohlížíme, mohou být limitovány polohou a uložením pankreatu,“ naráží profesor Neoral na klíčový problém: slinivka totiž jako by se před lékařem umně schovávala.

Umělá slinivka

„Nědělá-li ovšem ona sama potíže, pak není výjimkou, že nález na slinivce zjistíme při vyšetřování něčeho jiného v břiše,“ vysvětluje přednosta I. chirurgické kliniky olomoucké Fakultní nemocnice.

Na co pozor

Stran životosprávy se často mluví o nebezpečí alkoholu. Nemírné pití anebo větší alkoholová smršť, ale i jiné stravovací excesy už vyvolaly nejednu bolavou a život ohrožující pankreatitidu. Alkohol má pak vliv i na riziko rakoviny pankreatu.

Alkohol, Zelená, panáky, alkoholický nápoj, alkoholické nápoje (ilustrační foto)

Co se projevů týká, v některých případech může pacient či jeho okolí pozorovat určitý stupeň zežloutnutí – například při pohledu zblízka do zrcadla. Je to postižením společného vývodu se žlučovými cestami. Zdaleka ne vždy se ale tento příznak objeví.

Aspoň něco pozitivního, prosím!

Ve vysílání naplněném poučením i radami jsme se ale přece jen museli zlehka dotknout i pohledu samotného chirurga, který na rozdíl od laika má tu přímou zkušenost zblízka. Laik ale zároveň chirurga vidí jako rázného rozhodného lékaře, který touží správnými řezy potíže vyřešit – nerad kapituluje.

„Nedejte se ale mýlit, rakovina slinivky sice je zapeklitá, složitá a zákeřná. Zrovna na naší klinice ale operujeme kolem padesáti nádorů slinivky do roka. Pochopitelně hlavně u nádorů menších a ještě místně ohraničených, nerozšířených, dokážeme právě díky zkušenostem chirurgicky pomoct. Znovu ale zdůrazňuju důležitost dobré diagnostiky,“ říká Čestmír Neoral.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.