Ta záda mě jednou zničí!

5. březen 2015

Je to evergreen v ordinacích neurologů, praktických lékařů, případně ortopedů. Pacienti stěžující si na bolest v křížích, v krčních partiích nebo celé páteře přicházejí stále častěji.

Hostem Apatyky byla tentokrát olomoucká neuroložka Hana Řeháková, která disponuje bohatými zkušenostmi ze své vlastní odborné praxe. Potvrzuje, že záda, přesněji páteř, jsou elementem, který pozlobí často, hodně a občas navíc snad každého z nás.

Dotazy posluchačů na druhé straně doložily, že leckdy i víme, co bývá špatně: Hrbíme se, křivíme, máme „kulatá záda“ a mnoho z nás si vzpomene, že někdy v dětství nám při prohlídce diagnózu Vadné držení těla skutečně určili. Ta se pak může ozvat v podobě bolestí kdykoli v našem životě.

„Opatrně ale u rychlého samodiagnostikování. Pacienti často říkají, že mají například výhřez plotének, že jim bolest páteře vystřeluje od lopatek či křížů směrem dopředu do prsou a podobně. Někdy to vyšetření mohou potvrdit, leckdy ale dojdeme k poněkud odlišným zjištěním,“ upozorňuje doktorka Řeháková v Apatyce.

Tady je namístě zmínit také možnou bolestivost páteře jako projev jiného onemocnění. „Nebývá to pravidlem, ale svědomitý odborník se vás při vyšetření a anamnéze prostě musí trpělivě vyptávat a vyloučit jakoukoli příčinu bolestí, včetně těch nejnepříjemnějších“ míní lékařka.

Kdy mají své místo medikamenty a které jejich lékové skupiny, jaké jsou další možnosti léčby a především to, jak postupovat v konkrétních případech našich posluchačů, to vše bylo obsahem Apatyky.

Více než bohatá ošatka dotazů stran potíží se zády si pak říká o to, abychom se jim brzy zase věnovali ve vysílání.

autor: Bořek Volný
Spustit audio