Tam, kde vyrábějí elektřinu z hnoje i jablečných výlisků

17. březen 2014

Alternativní zdroje energií jsou v poslední době in. Pořad Přímo z místa vás pozve na místo, kde dokáží přeměnit odpad ze zemědělské výroby na elektřinu. Bioplynová stanice v zemědělském podniku v Želatovicích na Přerovsku to umí.

S nápadem postavit bioplynovou stanici přišlo vedení společnosti v roce 2009, kdy se zdálo, že živočišná výroba v této firmě, na níž doposud stála ekonomika společnosti, se bude propadat do ztrát. Volba padla na technologii výroby elektrické energie z bioplynu produkovaného biomasou pro tyto účely pěstovanou.

V roce 2010 tak byla v areálu farmy v Želatovicích postavena bioplynová stanice o výkonu 1,1 MW elektrické energie. Ta byla v roce 2013 rozšířena o druhou kogenerační jednotku na výrobu energie a nyní je instalovaný výkon 1,8 MW. Stanice zpracovává jak cíleně pěstovanou biomasu, tak suroviny vznikající při živočišné výrobě (kejda, chlévská mrva atd.).

Zařízení rozhodně není nijak jednoduché. Primárním stupněm bioplynové stanice jsou dvě fermentační komory, do kterých je postupně navážena biomasa, ale také odpady ze zemědělské výroby. Mezi ně patří například chlévská mrva, zbytky krmiva, ale také cukrovarnické řízky či jablečné výlisky. V komorách se bez přístupu vzduchu materiál zahřívá a prochází postupným procesem fermentace, který trvá přibližně 40 dní. Potí je materiál separován a odvážen na pole.

Tudy se z váhy dostává materiál do fermentorů

Bioplyn, který při fermentaci vzniká, je jímán, chlazen a postupně odváděn do vaku, kde se zbavuje síry. Poté je odváděn do spalovacích motorů. V Želatovicích se o pohon elektrických synchronních generátorů vyrábějících proud starají dva Ottovy zážehové motory. Při pohledu do strojovny vypadá zařízení jako lodní podpalubí s tím rozdílem, že hlavním produktem není pohyb lodního šroubu, ale výroba energie. Elektřinu částečně spotřebovávají ve svých provozech, zčásti je potom dodávána do distribuční sítě.

Pozoruhodné je, že celé zařízení, mimochodem řízené automatikou nejvyšší úrovně, je velmi čisté. S výjimkou navážení suroviny se nikde návštěvník nesetká s nějakými nepříjemnými pachy. I když to vypadá, že výroba bioplynu je levná a jednoduchá, opak je pravdou. Jak přiznává společník firmy Jakub Stojan, při provozu na zemní plyn by byla k dosažení stejného výkonu potřeba si polovina paliva, které je navíc o polovinu levnější než bioplyn.
I tak je ovšem celé zařízení velmi zajímavé.

Na exkurzi vás sem pozve pořad Přímo z místa a jeho autor Mirek Kobza v úterý 18. března.

autor: kbz
Spustit audio