Teploty kolem nuly - ráj pro bakterie a viry!

28. listopad 2014

Rhinitida, larynghitida, otitida - slova znějící jako zaklínadla nebo jako jazykolam. Známe je ale všichni: záněty a infekce nosu, krku a ucha.

Host Apatyky Radan Vidura - lékař otorhinolaryngolog vysvětluje, proč se právě v sychravém studeném podzimním počasí bakteriím a virům daří tak dobře. A pacientům tak špatně. Jak to řeší odborník? I na to se Bořek Volný ptal MUDr. Vidury v Apatyce.

Samostatnou kapitolou je nepochoitelné chování určitých jedinců - například spolucestujících v přeplněných hromadných spojích, když "nemáme kam utéct", ale oni si zřejmě libují v šíření své kapénkové infekce. Co takhle kapesník či odklon kýchajícího stranou?

Otorhinolaryngologie je dnes ale spojována také s chirrugií hlavy a krku. Radan Vidura se konkrétně zaměřuje na moderní léčbu a operativu potíží s chrápáním. Řeč proto byla i o rozličných příčinách chrápání.

Zároveň jsme upozornili na diagnózu obstrukční spánková apnoe - stavu, kdy se pacientovi ve spaní na určitou dobu zastaví dech. Následným projevem je explozivní šokové nadechnutí, případně i zde chrápání. Nejdůležitější jsou ale možné důsledky: apnoický pacient se nevyspí a často to má nebezpečný vliv na jeho denní aktivity.

Spánková apnoe, opakované zástavy dechu ve spánku na desítky sekund, navíc pak mohou "původně zdravého" člověka nekardiaka dovést paradoxně až do stádia potíží se srdcem a krevním oběhem.

"Ani kvůli krčním, nosním a ušním infektům, ani kvůli potížím s chrápáním či syndromem spánkové apnoe není třeba se vyšetření u praktika či ORL specialisty obávat. Tím nejtěžším v léčení bývá často motivovat pacienta, aby se sebou vůbec začal něco dělat," připomíná Radan Vidura, olomoucký specialista, host rozhlasové Apatyky.

autor: Bořek Volný
Spustit audio