Tloustne „za nás“ štítná žláza?

17. květen 2015

Štítná žláza jasně vede. Nejen jí se ovšem věnuje interní medicínský obor endokrinologie. Čtvrteční Apatyka se tak věnovala i nadledvinkám, hypofýze, ale i problematice ovarií (vaječníků) nebo příštítných tělísek. Hostem byl specialista, docent David Karásek.

Karlovarský uran v olomouckém regionu

„Narodil jsem se na Karlovarsku, kde to doslova svítilo uranem,“ telefonuje odborníkovi ve studiu první z posluchačů. „Otec měl velké potíže se štítnou žlázou. Jak zjistím, jak jsem na tom já, ačkoli už tam leta nežiju?“ S ionizujícím zářením, mimo jiné pak i v oblasti rentgenologie, velmi opatrně, varují odborníci včetně Davida Karáska. „Domnívám se ale, že potíže dělníka z uranových dolů budou kvůli bezprostřední obrovské expozici záření mnohem závažnější, než u lidí žijících nad zemí, nota bene dočasně,“ komentuje endokrinolog.

Tloustne „za nás“ štítná žláza?

Zde i u jiných podezření na funkci štítné žlázy nezbývá než se svěřit nejprve do rukou lékaře praktického (obvodního), který může zvážit zobrazení oblasti štítné žlázy na krku ultrazvukem. Z jiné strany mnohé napoví „prosté“ vyšetření hladiny hormonů štítné žlázy, přesněji hypofýzy z krve – poznáme podle zkratky TSH (tyreostimulující hormon).

„Leckdy se třeba přibírání na váze a obezita připisují snížené funkci štítné žlázy. Ano, může to tak být, rozhodně to ale není pravidlem. Dost často jde o známou a opakovanou příčinu velkého příjmu a malého výdeje energie. I zde bychom se tedy ujistili testy nebo dalšími metodami,“ doplňuje Karásek.

Dopad endokrinních žláz je ohromný

O problematice štítné žlázy jsme mluvili také kvůli dalšímu Týdnu štítné žlázy, letos připadajícímu na poslední týden v květnu. Ví se o významném dopadu této endokrinní žlázy na srdce. „To je ovšem příbuzné všem žlázám s vnitřní sekrecí v našem těle. Laik o nich možná ví jen málo nebo nic, dokud se nepřijde na to, že mohou být příčinou potíží jinde v organismu,“ podotýká endokrinolog.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.