Toulky krajem: Drobné památky Libiny

1. únor 2013

Do Libiny na Šumpersku se vydal s reportážním mikrofonem Mirek Kobza a jeho cílem bylo projít alespoň nejdůležitější drobné památky této velké obce, ležící pod bájným vrcholem Bradla, která bezesporu patří k nejzajímavějším v okolí.

Obec se rozkládá v líbivé krajině pod Libinským sedlem. Je to malebná dolina, rozšiřující se a svažující do Uničovské tabule. Z obou stran ji lemuje zalesněná hradba okolních vrchů.

Původní dvě samostatné obce se začaly od roku 1947 nazývat Libina Horní a Dolní. Před tím - po několik staletí - nesla první z nich pojmenování Německá a druhá Moravská Libina.

Založením pokládá historie Německou Libinu za typickou kolonizační ves středověku. Moravské Libině přisuzuje dřívější vznik v souvislosti s osídlováním kraje kolem říčky Oskavy. Po sloučení obou částí v roce 1960 - pod názvem Libina - se z dřívějších obcí staly místní části.

Libina - Kaple sv. Antonína  v Dolní Libině

První zmínku o vsi jménem Lubina skýtá krátký latinský nápis v zemských deskách z roku 1348. Jím odkázal Beneš ze Strálku (hrad u Rýmařova) Ance ze Šumvaldu zboží, které držel v Libině a na dalších místech. V části feudálního období pak patřila Libina i pod správu městské rady v Uničově.

Bouřlivým obdobím rozvoje prošla obec v 19. a na počátku 20. století, kdy se zde rozvinul textilní a kovozpracující průmysl a obec připomínala spíše malé městečko.

Za dobu existence Libiny se v jejich ulicích, ale i na kraji obce zachovalo mnoho pamětihodností, které rozhodně stojí za vidění.

A právě po kapličkách a křížích, ale i po velkých sadech a parcích Libiny, vás v Toulkách krajem 3. února doprovodí starosta obce Tomáš Kobza, předseda komise životního prostředí Michal Horáček a do kostela nahlédneme společně s otcem Vladimírem Mrázkem.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.