Toulky krajem představí jubilující Vidnavu

8. srpen 2014

Jesenicko není jen kraj hor, ale také počátek velké Slezské nížiny. A právě v ní leží i Vidnava - město, které letos slaví 745. výročí od svého založení. To připomene i Český rozhlas Olomouc v pravidelných Toulkách krajem, v nichž Mirek Kobza posluchače pozve za památkami a historií Vidnavy i krásami okolí.

Město bylo od svého založení centrem rozsáhlé zemědělské oblasti, zasahující jak do českého Jesenicka, tak i do polských nížin. Sídlili zde obchodníci, řemeslníci, ale také inteligence. Ne nadarmo bylo v 19. století právě ve Vidnavě otevřeno gymnázium a později i kněžský seminář.

Město zažilo i pohromy. Husitské války jej téměř zničily a odtržení velké části Slezka od rakouské monarchie po prohrané prusko – rakouské válce z Vidnavy udělalo město na hranici. Vše jen podtrhlo vystěhování většiny původních obyvatel po II. světové válce.

I přesto na tradici řemesel navázal vznikající průmysl města. Ten využíval přírodní bohatství nedaleké Žulovské pahorkatiny, kde se těžil kaolín i kvalitní žula. Rostla i zemědělská produkce a město vzkvétalo.

Přes veškerá úskalí dějin se dnes Vidnava má čím pochlubit. Nejhodnotnější stavbou je budova zámku z poloviny 16. století, který býval sídlem rychtáře. Pozoruhodné jsou ale i kostely sv. Kateřiny a sv. Františka, které potvrzují návaznost města na vratislavské biskupství. Za vidění stojí také malebné náměstí s radnicí a historickou lékárnou, která je v provozu od počátku minulého století, či zajímavé vily dokumentující moderní architekturu 20. století.

Za návštěvu stojí ale i okolí Vidnavy. Rezervace Vidnavské mokřiny chrání jedinečný zbytek původního mokřadu kousek od centra města. Bývalý kaolínový lom je zajímavou technickou památkou i skvělým místem ke koupání, stejně jako granitový lom u Štachlovic. Krajina láká na pěší výlety i na kolo. Ideální tip na prázdniny.

Toulky krajem poblíž Vidnavy jsme nabídli v neděli 10. srpna.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.