Toulky nabídnou vzpomínky na kraj kameníků a lesáků

19. prosinec 2013

Od svých dvou let bydlí Jindřich Jehlička na Jesenicku, přestože jeho rodištěm je Chrudimsko. V Toulkách krajem zavzpomíná na své dětství na Žulovsku, ale také na léta loveckých procházek lesy Rychlebských hor.

Rodiče Jindřicha Jehličky se nastěhovali těsně po válce do osady Sorge (dnes nesoucí jméno Starost) nedaleko Žulové. Maminka provozovala malou hospůdku a otec nastoupil do žulových lomů jako kameník. „Byla to nesmírně těžká práce, tehdy se ještě bloky odlamovaly pomocí klínů a palice,“ popisuje pan Jehlička. Vzpomíná ale také na krásu děství v horách, kterou znásobovaly četné zatopené lomy, hluboké lesy i krásná příroda.

Sám později nastoupil do obchodu, kde pracoval celý život. Jeho velkou láskou ale byla myslivost. „Bratr byl hajný a dceru hajného jsem si vzal. Tak to tak nějak vyplynulo,“ popisuje se smíchem. Už při příchodu do jeho domu poznáte, jaká je myslivost vášní. Stovky artefaktů napovídají, že nejenže je myslivec, ale také sběratel všeho, co s myslivostí souvisí.

Vzpomínky na lovecké toulky zavádějí Jindřicha Jehličku do oblasti kolem Lví hory, Ostrého hřbetu v jižní části Rychlebských hor. Vzpomíná na stáda vysoké zvěře, ale i na divoké zážitky s černou zvěří, o které nebyla nouze. A také na práci, která je s myslivostí spojená. V horách se totiž o zvěř musí pečovat o to více, oč je zde drsnější zima. A že tady metrové závěje nejsou výjimkou, o tom se mnohokrát přesvědčil každý, kdo sem vyrazí.

Vzpomínky na Žulovou jeho dětství, ale také na lovecké procházky Rychlebskými horami uvedou Toulky krajem v neděli 22. prosince.

autor: kbz
Spustit audio