Toulky připomenou nedožité pětaosmdesátiny Ctirada Kohoutka

17. leden 2014

Letos by oslavil pětaosmdesáté narozeniny zábřežský rodák, hudební skladatel, pedagog a někdejší ředitel České filharmonie profesor Ctirad Kohoutek. Mirek Kobza měl jedinečnou možnost natočit s touto legendou české vážné hudby profilový rozhovor, který patřil k posledním, jež se podařilo zaznamenat. Část jeho vyprávění přinesly Toulky krajem v neděli 19. ledna.

Rodný kraj byl osudnou láskou

Ctirad Kohoutek se narodil 18. března 1929 v domě svých prarodičů na Tunklově ulici v Zábřeze. Zajímavé je, že jeho dědečkem byl národní buditel a výtečný pedagog František Merta, který působil i jako senátor. Také rodiče se věnovali pedagogické práci, zejména v Podolí u Bouzova, kde mladý skladatel zažil své dětství. Přestože se rodina ještě před okupací odstěhovala do Ostravy, měl Ctirad Kohoutek rodný kraj stále v srdci. A tak sem jezdíval na letní byt a mnoho jeho kompozic vzniklo na chalupě v Hrabové. Také část jeho díla našla inspiraci v místním lidovém folkloru i v textech regionálních autorů.

Vzdělání hudební následovalo i to klasické

Po přesídlení rodiny do Ostravy rodiče mladého muže pochopili, že má nevšední hudební talent a tak začal studovat na tamním Masarykově ústavu hudby, kde dostal nejen základy interpretace, ale také hudební teorie, a kde také vznikla jeho první skladba s názvem Dědečkova polka. Bylo mu 14 let. Kromě toho však navštěvoval i gymnázium, které dostudoval po dalším stěhování rodiny do Kroměříže.

Po maturitě nastoupil mladý muž - již jako nový obyvatel Brna nejprve na přípravku při konzervatoři a poté jako řádný student na nově vznikající hudební fakultu JAMU, kde absolvoval obor hudební kompozice. Následně na škole zůstal nejprve jako asistent, později jako odborný asistent a docent.

První vážné skladby tvořil již jako student

Pomineme - li drobné kompozice z mládí, začal se Ctirad Kohoutek výrazně skladatelsky realizovat již v rámci studia na JAMU. Jednou z prvních tiskem vydaných prací byla Ukolébavka černošské mámy. Je také autorem předehry pro festival demokratické mládeže. Po absolutoriu se pustil do studia novodobých skladebných postupů a postupně vytvořil nový směr kompoziční práce – projektovou metodu, kterou nabízel nejen jako prostředek tvorby svým žákům, ale také ji s úspěchem používal v pedagogické práci.

Jeho péčí prošly desítky hudebních skladatelů dnešní střední generace, z nichž někteří patří ke špičce evropské hudby, jiní působí jako pedagogové. Sám Ctirad Kohoutek komponoval do vysokého věku a zachovalo se po něm rozsáhlé dílo.

Na počátku osmdesátých let přichází do Prahy

Přestože jeho vztah s brněnskou JAMU byl velmi srdečný, na přelomu 70. a 80. let 20. století přechází do Prahy. Stává se profesorem pražské AMU a také ředitelem České filharmonie, kde působil sedm let. Po rezignaci ze zdravotních důvodů postupně opustil i AMU a vrátil se zpět do Brna, kde žil až do své smrti 19. září 2011.

autor: kbz
Spustit audio