V Loučanech jsme ochutnali zabijačku, v Postřelmově zas soutěžní hovězí líčka na víně

7. únor 2018
Kraj na dlani

Ve Velkém Újezdě nahlédneme do muzea zemědělských strojů, v Hněvotíně zas do Hasičské zbrojnice a v Postřelmově s Pochoutkovým rokem do kuchyně.

Jan Coufal je kurátorem, průvodcem, sběratelem a restaurátorem v jedné osobě. V opraveném objektu bývalého kravína ve Velkém Újezdě se už pár let stará o stovky exponátů zemědělských strojů. Připomínají život a hospodaření našich předků na venkově. Přes zimu, kdy se lidé do muzea moc nehrnou, se věnuje renovaci nových přírůstků.

František Žák z Daskabátu chová se ženou výstavní holuby. Jak nám prozradil, už desítky let je věrný svému oblíbenému plemenu, kterým je česká čejka.

Členům Sboru dobrovolných hasičů v Hněvotíně, který vznikl v polovině 19. století, se dříve říkalo Veteráni. V dnešní době by toto oslovení neobstálo. Sbor má přes 80 členů, ženské družstvo připravené vyrazit na soutěže a dostatek mládeže, se kterou se tady intenzivně pracuje. Hasiči pořádají velmi úspěšné stavění a kácení máje, sousedské posezení nebo třeba ples.

Právě na toto období připadají oslavy masopustu, ke kterým kromě zábavy a tance patří také tradiční zabijačky. My jsme se na jednu takovou s mikrofonem vydali a podívali jsme se přímo pod ruce hanáckému řezníkovi Josefu Vrzalovi z Loučan.

Další díl cyklu Pochoutkový rok vás tentokrát zavede do Postřelmova na Šumpersku. Z oken bytu soutěžící Evy Malcharczykové je výhled na Jeseníky i na Zábřežskou vrchovinu, na stole čekal náš rozhlasový štáb talíř plný výtečných koláčků a na plotně bylo už vše přichystáno na vaření. Jak paní Eva připravuje hovězí líčka na smetaně, to se dozvíte v neděli. Malou exkurzi z natáčení však pro vás máme už teď, v Kraji na dlani.

autoři: Pavel Juráš , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , mid
Spustit audio