V místě bolesti většinou problém nebývá, říká masér a pohybový terapeut Martin Kňáva

30. květen 2024

Indikátor bolesti obvykle nebývá hlavním zdrojem našich potíží. „Proto se klientů na prvním setkání ptám, jaký je jejich zdravotní stav, jestli měli nějaká zranění, kde pracují, jaké mají pohybové návyky. Pak je prohlédnu a společně se domluvíme na dalším postupu“ vysvětluje Martin Kňáva.

Masáž nás dokáže zbavit akutních a chronických bolestí i psychických blokád. Umí uklidnit, nebo povzbudit, záleží na tom, jaký typ si zvolíme. „Velmi často s klienty vytváříme kombinace masáže, tejpování, baňkování a cvičení,“ doplňuje olomoucký masér.

Nejčastější potíže, které Martin Kňáva ve svém studiu řeší? Nesprávné držení těla, problémy s chůzí, špatné sezení, bolesti krční páteře, obtíže v bederní oblasti a nejrůznější disbalance.

Pokud si chcete pořídit masérské pomůcky domů, určitě konzultujte s odborníky. Poradí nejen s výběrem, ale také se správnou technikou používání. „Častou chybou bývají například stažené, zatnuté svaly, což je minimálně efektivní,“ upozorňuje Kňáva.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio