V olomoucké fakultní nemocnici nově mění nebezpečný zdravotnický odpad na palivo pro teplárnu

6. září 2024 13:52

Zdravotnický odpad olomoucké fakultní nemocnice poslouží k výrobě tepla. Umožní to nová sterilizační jednotka, které zbaví odpad nebezpečných látek. Ten se pak bude spalovat v Přerově.

U vchodu do budovy, kde je nová sterilizační jednotka, je několik desítek zářivě červených kontejnerů. Právě v nich sem budou pověření pracovníci přivážet nemocniční odpad.

„Tady je násypka, do které se dává nebezpečný odpad, jenž jde následně dopravníkem do samotné sterilizační jednotky, která pomocí páry ten odpad sterilizuje a upravuje na běžný komunální odpad,“ popisuje fungování linky Jakub Tobola ze společnosti Veolia.

Technologie zabírá většinu vysoké haly na kraji nemocničního areálu. Co všechno se zde bude zpracovávat? „Infekční gázy od pacientů, různé prázdné nádoby od krve a tak dál,“ říká Jaroslav Svozil, který má v olomoucké fakultní nemocnici na starosti ekologii a vodní hospodářství.

Elektřinu na provoz sterilizačního zařízení zajistí nová kogenerační jednotka. Vyrábět bude i teplo pro potřeby samotné nemocnice. Ta podle Toboly ze společnosti Veolia díky nové technologii ušetří peníze.

„Úspora je za osm let přes třicet milionů korun. Spočívá v tom, že likvidace nebezpečného odpadu je samozřejmě velmi nákladná finančně. Musí se likvidovat ve speciálních spalovnách, kde se spaluje. Tímto způsobem nemocnice ušetří poplatky za likvidaci nebezpečného nemocničního odpadu,“ zmiňuje Tobola.

Zároveň se podle něj sníží využívání fosilních paliv a tím i objem emisí CO2.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související