Vánoční výlety krajem i časem

19. prosinec 2013

Vydejte se s Českým rozhlasem Olomouc na Štědrý den na procházku vánočními Jeseníky!

S pořadem Přímo z místa navštívíme zasněžené kopce i horská údolí, ohřejeme se při čaji a při vzpomínkách v chalupách horalů. Vyjedeme do Velkých Losin. V tomto lázeňském městečku, o němž najdeme první zmínku již na konci třináctého století, můžeme navštívit renesanční zámek s arkádami i dodnes funkční historickou ruční papírnu, která tu stála již na sklonku 16. století a dnes patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě.

V nedaleké Loučné nad Desnou, kde kdysi na zámku sídlil slavný podnikatelský rod Kleinů, navštívíme pamětnici, která zavzpomíná na vánoce v dětství, před osmdesáti lety.

S historikem Drahomírem Poláchem se vydáme do Stříbrnic pod Králickým Sněžníkem, kde byl cíl jednoho z prvních lyžařských závodů v Jeseníkách. Ten tu zorganizoval průkopník tohoto sportu Dr. Oskar Gutwinski.

Na závěr našeho výletu navštívíme Rabštejn, místo známé hlavně horolezcům a turistům skalními věžemi. Na vrcholu skal kdysi stával středověký hrad, po němž tu dnes najdeme jen málo pozůstatků, ale je odtud krásný výhled do okolí.

Poslouchejte vánoční Přímo z místa 24. prosince v 10:05 hodin.

autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio