VIDEO: Odstřel vápence zatřásl zemí u Mladče

14. březen 2017

Pětadvacet patních vrtů zboku a padesát shora. Díry ve skále naplněné trhavinou jsou propojené žlutými a červenými drátky vedoucími k elektrickým rozbuškám. 2 640 kilogramů nálože je přichystáno, aby bylo odděleno sedmnáct tisíc tun vápence.

Vrty se připravovaly asi čtrnáct dnů, nabíjení trvá kolem čtyř pěti hodin. Vrt, u kterého stojíme, je hluboký devět metrů. Tak velký odstřel se tu nekonal 25 let, tedy od doby, kdy v devadesátých letech restituovaný rodinný podnik převzal současný ředitel Ladislav Vitoul.

„Můj dědeček, který pocházel z vedlejší vesnice Měrotína, si všiml, že dělníci lámou kámen a pálí z něj vápno. Rozhodl se, že by ho mohl zpracovávat manufakturně, tedy ve větším. Proto získal zkušenosti v Německu, vrátil se na jaře roku 1913, a začal stavět šachtovou pec na pálení vápna. To je pevný bod, odkud se odvíjí rozvoj a pokračování výroby v této továrně. Před sebou mám syna, který je dnes v deváté třídě a má jasně naplánovanou perspektivu. Po maturitě půjde na vysokou báňskou, a bude pokračovat ve vedení firmy jako čtvrtý v generaci,“ říká Ladislav Vitoul starší.

Jeho syn Ladislav ve vápenické dynastii toho jména třetí potvrzuje, že se na budoucí práci těší.

Probíhají poslední přípravy. Pracovníci s lopatami opodál zasypávají navrtané jámy.

„Uslyšíme houkat sirénu, která pro veřejnost v širokém okolí znamená, že třicet minut po prvním houkání bude proveden odstřel. Pět minut před provedením odstřelu opět houká siréna a my máme rozestavěny po všech silnicích v okolí strážné, kteří zastaví provoz, aby vozidla nejezdila kolem fabriky a byla zajištěna bezpečnost. Po provedeném odstřelu musíme podle našich směrnic počkat, až se rozptýlí páry a uklidní prostředí. Střelmistr provede kontrolu, jestli nedošlo k nějaké selhané, a teprve potom po pěti minutách dá pokyn k tomu, abychom mohli obhlédnout výsledek naší práce,“ popisuje průběh následující akce ředitel Ladislav Vitoul.

Ostřelený vápenec

Budeme u nakládky odtěženého kamene, projdeme si drtičku a mlýny. Podíváme se na velín a do laboratoře a zjistíme, na co se zpracovaný vápenec využívá.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio