Vše, co potřebujete vědět o dani z nemovitosti, která se v letošním roce z rozhodnutí vlády zvýšila o 80 procent

15. květen 2024

Blíží se termín splatnosti daně z nemovitosti. V letošním roce se zvyšuje rozhodnutím vlády, která do konsolidačního balíčku zanesla právě její navýšení o 80 procent. K tomu ještě některá města a obce navýšila koeficient, podle kterého se částka pro poplatníka určuje.

Výši daně z nemovitosti vypočítává Finanční správa a ta zároveň už od minulého měsíce plátce informuje o tom, jakou částku mají uhradit. Lidé, kteří mají datovou schránku, by měli údaje k zaplacení daně najít právě tam.

Finanční správa ale rozesílá taky klasické složenky, ty by měly poplatníkům přijít nejpozději do 24. května. Vzhledem k letošnímu navýšení daně dostanou složenku do schránky pro jistotu právě i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Jak při placení daně postupovat?

Rozesílané platební údaje obsahují bankovní účet finančního úřadu, na který se daň platí, včetně předčíslí a kódu banky. Daň můžou lidé zaplatit převodem na účet, složenkou na poště nebo hotově na pokladně finančního úřadu. V Olomouckém kraji je to ale možné jenom na pobočce v Olomouci.

Zaplacení daně musí majitelé nemovitostí stihnout do konce května. Pokud částka přesahuje pět tisíc korun, můžou ji uhradit ve dvou termínech, a to do 31. května a do 30. listopadu 2024.

Kolik měst a obcí v Olomouckém kraji se rozhodlo navýšit místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti? I na to hledala odpovědi reportérka Jana Beránková.

Kdy se v Olomouci naposledy zvyšovala daň z nemovitosti? Kdy se přistoupilo k navýšení koeficientu a proč? Kolik ročně putuje do olomoucké pokladny z daně z nemovitosti? A na co peníze vedení města používá? 

Nejen na tyto otázky odpovídal ekonomický náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák zvolený za hnutí Společně.

Otakar Štěpán Bačák

Ve středu 22. května se budeme bavit na téma týrání zvířat. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio