Z vrbenské výrobny putují repliky historického skla do celého světa

24. srpen 2015

Sklo provází lidské pokolení už od starověku. Také v kraji pod Jeseníky se skláři usazovali již v 17. století, kdy je sem lákala zejména hojnost dřeva, které bylo nutné k vytápění sklářských pecí. I dnes však najdeme ve Vrbně pod Pradědem pokračovatele tohoto tradičního řemesla.

První zmínky o sklárnách v okolí Vrbna sahají až do 17. století. Tou nejstarší byla sklárna v Mnichově. Později se objevují další sklářské provozy, zejména na Rejvízu. Sklárny vyráběly tzv. lesní sklo.

To bylo jedinečné kraj od kraje, neboť zejména svou barvou a vlastnostmi byly závislé na místních surovinách. Staré sklárny v okolí Vrbna pod Pradědem vyráběly zejména sklo užitkové. Výjimečně se však i zde vyráběly sklenice a karafy.

Právě na repliky historického skla vsadili zakladatelé sklárny nedaleko centra Vrbna. Původně pracovali v místní velké sklárně, která byla později odstavena. Už devět let tak foukají sklo sami na sebe. Původně prodávali na jarmarcích, dnes zdejší repliky historického skla vyvážejí do celého světa.

V malém vzorníku výrobků, který najdeme přímo ve sklárně, objevíme nejen moderní vzory, ale také repliky vikingských pohárů, populární sklenice na víno nazývané římani, ale i další skleněné výrobky inspirované dávnou tradicí tohoto řemesla.

Kromě výroby se sklárna stala díky stále otevřeným dveřím i vyhledávanou turistickou atrakcí. Navštívit ji může kdokoliv, kdo má zájem vidět chlapy při práci. Ta rozhodně není jednoduchá, vždyť pracují se sklovinou o teplotě 1 300 stupňů a v létě tak teplota ve sklárně často přesahuje 50 stupňů.

Přesto je návštěva sklárny nevšední podívanou. Na malou exkurzi vás pozvë další díl cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio