Zuby a dásně jsou propojené s celým tělem víc, než si uvědomujeme

7. listopad 2016

Čistit zuby si umí každý, stačí k tomu kartáček, pasta a trocha vody. Málokdo si ale čistí zuby správně. Nejdůležitější je totiž technika.

Jestliže se dobře staráme o svůj chrup, můžeme předejít celé řadě nemocí. Tělo je jeden celek, s onemocněním zubů můžou souviset další problémy, například diabetes, chronické plicní onemocnění nebo osteoporóza.

Číňané říkají, že s každým zubem souvisí nějaký orgán. Vyplatí se proto k běžnému zubnímu kartáčku pořídit si i ten jednosvazkový a mezizubní. Pokud se tak vyhneme paradontóze, stojí to určitě za to.

„Pan doktor mi dal před třinácti lety zuby do pořádku, nemám žádné větší problémy. A synovi doporučil pečetění fisur, což jsme přivítali,“ svěřila se jedna z posluchaček.

Pečetění fisur je ošetření stálých stoliček naprosto bezbolestným způsobem. Rýha na plošce se pomocí lampy a pryskyřice zaleje a vznikne tak hladká ploška. Minimálně deset let zůstane neporušená a usnadňuje čištění. „Tento úkon bohužel nehradí pojišťovna, myslím ale, že by měla, že by se jí to vyplatilo,“ říká MUDr. Ladislav Korotvička, který byl hostem naší Apatyky.

O zubech mezi lidmi koluje sousta dobrých (babských) rad. Například, že je dobré dát si před spaním jablko, to přeci nemoci zahání, a obsahuje jen přírodní cukr.

„Nesouhlasím, když už si chcete něco dát, ať je to raději kousek sýra,“ říká zkušený zubař.

Taky se říká, že špatný chrup je dědičná záležitost, se kterou člověk nic neudělá. „Rozhodně nesouhlasím, vždycky se dá spousta věcí zachránit. A když naučíme dítě správně a pravidelně si čistit zuby, uděláme pro něj to nejlepší, co můžeme,“ dodává.

Rozhodně nevěřte ani tomu, že tvrdý kartáček dokonale vyčistí a odstraní veškerý plak. Lepší službu udělá kartáček měkký, který je k vašim zubům šetrný.

autor: voj
Spustit audio