Jak přimět dítě, aby svačilo zdravě? Jídlo musí vypadat krásně, radí výživová poradkyně Dagmar Lužná
Jídlo během dne je pro děti zvlášť důležité. Ovlivňuje totiž nejen jejich růst, ale i vývoj, únavu a soustředěnost, školní i sportovní výsledky.
A jaká svačina pro děti je tou ideální, aby neskončila v koši nebo zapomenutá v batohu? Zdravá, vyvážená a na pohled krásná. Nezapomeňte, že kromě pusy jí také oči a u dětí to platí dvojnásob.
Velice důležité je, aby měla vyrovnaný počet živin. Mluvíme o 50–55 % sacharidů, 15–20 % bílkovin a 25–35 % tuků. Děti, které si svačinku z domu nenosí, si žaludek nejčastěji zaplácnou bílým pečivem, salámem a sladkostmi, což rozhodně neprospívá jejich vývoji. Mnohým dětem chybí ke svačině také ovoce a zelenina.
Pokud vám dochází inspirace na zdravé a krásné školní svačinky, poslechněte si Dobrou radu s Dagmar Lužnou. Nabízí celou řadu zdravých receptů i z kuchyně našich babiček. A že také krásně vypadají, se přesvědčíte ve fotogalerii výše.
Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.
Související
-
Kvásek doma udržuji už 25 let. Má sílu a je skvělý, říká výživová poradkyně Dagmar Lužná
„Kvásek je základem pro spoustu receptů. Jeho složení je jednoduché, ale přitom umět si vypěstovat a udržet doma kvalitní kvásek, to chce chuť a odvahu,“ dodává Lužná.
-
K jarní očistě těla pomůžou obyčejná voda, citron a kroupy, říká výživová poradkyně Dagmar Lužná
Když do jídelníčku přidáte kvašené zelí a dušenou zeleninu, vynecháte bílé pečivo, buchty, sladkosti a přemíru mléčných výrobků, můžete se nejen zbavit nadbytečných kil...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.