Nebojte se polknout hadičku

23. listopad 2015

Pálí vás na hrudi, cítíte divnou chuť v ústech, budíte se v noci s nepříjemným pocitem? Nemůžete dělat určité pohyby, protože máte pocit, že se pozvracíte? Pravděpodobně máte reflux.

Reflux je stav, kdy se část žaludečních šťáv dostává do střední nebo koncové části jícnu a vyvolává potíže. Nejčastěji je to pálení žáhy, bolesti za hrudní kostí, případně vracení tráveniny až do dutiny ústní. Patologický reflux snižuje kvalitu života, ovlivňuje něžné denní činnosti anebo postihuje sliznici jícnů a vyvolává bolest nebo dlouhotrvající potíže.

MUDr. Jan Gregar radí, abyste se obrátili na svého praktického lékaře, internistu nebo gastroenterologa, kteří s vámi vše proberou a pozvou vás na základní vyšetření, které je nejméně příjemné pro pacienty, ale ze kterého lékaři dostanou nejvíce informací, na endoskopii horního zažívacího traktu, tzv. gastroskopii.

Vyšetření se provádí ambulantně, není bolestivě, jen nepříjemné. „Polknout hadičku po správné přípravě zvládne každý pacient,“ říká Jan Gregar.

Někdy se odebírá biopsie - vzorek tkáně z jícnu k posouzení míry zánětu. A v případě potřeby se dodělávají některá další vyšetření, která určují např. velikost jícnové kýly, jako je rentgenová pasáž, měření tlaku nebo měření pH v jícnu. Všechno jsou to ambulantní vyšetření, nic z toho není nijak invazivní a pacienta nezatíží.

„Když rychle začnu jíst, třeba rýží a jídlo se mi najednou zasekne a nemůžu ani pít, ani jíst. Cítím se jako bych měl naplněný žaludek. Nebývá to vždy, ale potíže se opakují. Vyšetření byla negativní, ovšem potíže přetrvávají“ svěřil se jeden z posluchačů Českého rozhlasu Olomouc.

Základní radou MUDr. Gregara bylo, aby si na jídlo udělal čas. Pořádně kousal a hodně zapíjel. „Popisované potíže naznačují, že by mohlo jít o funkční poruchu jícnu. To znamená nemoc, kdy na jícnu opakovaně při vyšetřeních nenajdeme žádnou strukturální vadu – vřed nebo polyp. Ale ten jícen se nechová adekvátně. Doporučil bych pacientovi manometrické vyšetření.“

autor: voj
Spustit audio