Od Pradědu na Hanou: Kunzov

29. květen 2012

Za pozoruhodnou stavbou, kam vás pozvu, jsem se původně vlastně ani nevydal. Prostě jsem se jen tak rozhodl vyjet si z Hranic do Oderských vrchů a pokochat se krásou zdejší krajiny. Tak jsem se vydal po silničce přes Hrabůvku směrem na Radíkov. Do Hrabůvky se ještě někdy vrátím, protože i odsud bude pohlednice stát za to, ale místní snad prominou člověku neznalému místních poměrů, když pro zážitek následný pominu to, co jsem spatřil jako první.

Oním silným zážitkem bylo, když se proti mě najednou v údolíčku Radíkovského potoka vyhouplo rozcestí a na něm středověký hrádek jakoby vystřižený z Disneylandu. Přiznám se, že jsem v první chvíli myslel, že se jedná o nějaký výkřik podnikatelského baroka dovedeného tedy až do podoby gotické, ale když jsem přijel blíže, bylo vidět, že tato stavba má něco za sebou.

Je těžké popsat něco tak bizarního, jako je hrádek, který nad branou nese honosný nápis Kunzov. Prostě hrad – velká brána, zeď s cimbuřím, věže a bašty kolem, výzdoba, za kterou by se nestyděl žádný architekt hororového filmu. Nad vstupní brankou hlídá návštěvníky sova, hlavní bránu střeží dva, bohužel notně zchátralí lvi. Na stěnách najdeme reliéfy mečů a rytířů.

Více už vám prozradím ve své rozhlasové pohlednici, ve středu 30. května.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.