Olomouc a sladkosti

2. prosinec 2013

Olomouc a sladkosti k sobě patří odedávna. Na úrodné Hané se dařilo cukrovarům, a tak tu nebyla nouze o buchty, vdolky a další pečivo.

Ovšem, co se cukrovinkářského průmyslu týká, ten svůj vrchol v historii zažíval asi ve dvacátých letech dvacátého století.

Olomoucká čokoládovna, která vznikla v roce 1908 v budově záložny na Dolním náměstí, se později přestěhovala z německé Olomouce do Českých Hodolan, s výstavbou se tu začalo v roce 1910.

V časech konjunktury tu pracovalo více než 1200 lidí. V dobách válek továrna strádala, po druhé světové válce se jí naopak dařilo, a jak se zdá, na rozdíl od řady jiných dávných a tradičních olomouckých průmyslových oborů, se jí daří dodnes. My si budeme o slavných olomouckých cukrovinkách povídat s historikem Michaelem Viktoříkem.

Jména

0:00
/
0:00
autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio