Olomouc a sladkosti
Olomouc a sladkosti k sobě patří odedávna. Na úrodné Hané se dařilo cukrovarům, a tak tu nebyla nouze o buchty, vdolky a další pečivo.
Ovšem, co se cukrovinkářského průmyslu týká, ten svůj vrchol v historii zažíval asi ve dvacátých letech dvacátého století.
Olomoucká čokoládovna, která vznikla v roce 1908 v budově záložny na Dolním náměstí, se později přestěhovala z německé Olomouce do Českých Hodolan, s výstavbou se tu začalo v roce 1910.
V časech konjunktury tu pracovalo více než 1200 lidí. V dobách válek továrna strádala, po druhé světové válce se jí naopak dařilo, a jak se zdá, na rozdíl od řady jiných dávných a tradičních olomouckých průmyslových oborů, se jí daří dodnes. My si budeme o slavných olomouckých cukrovinkách povídat s historikem Michaelem Viktoříkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.