Propuštění zaměstnanci supíkovické továrny míří na úřad práce. Někteří hledají práci mimo region

4. duben 2018 11:00

Bývalí pracovníci továrny na výrobu obytných kontejnerů v Supíkovicích začali plnit evidenci úřadu práce v Jeseníku. Úřad pro ně otevřel tři speciální kanceláře. Nový vlastník závodu se ho loni v prosinci rozhodl zavřít a propustil více než 250 lidí. Region tak přišel o jednoho z nejvýznamnějších zaměstnavatelů.

S pokleslým výrazem ve tváři dorazil na úřad práce i Stanislav Janda. V supíkovické továrně pracoval asi 20 let, předtím dlouho v jesenickém Hardu. Oba závody už jsou dnes zavřené. „Za dva měsíce už jdu do důchodu. Kde tady seženu v 63 letech práci?“ říká. Luděk Palička z úřadu práce mu radí, jak vyplnit formuláře, a kopíruje mu smlouvy. Po deseti minutách míří do kanceláře, aby se zařadil mezi nezaměstnané.

Jeho o 20 let mladší bývalý kolega Lukáš Hrdlička z kanceláře právě vychází. Je také svářeč. Aby uživil rodinu, poohlíží se po práci mimo region. „Co nám zbývá?“ komentuje smířeně.

Tento týden ho čekají dva pohovory, v Olomouci a v Žamberku. „Je to pro manželku nepříjemné, protože máme tři děti, bude to hodně velký záběr. Měli jsme práci oba dva, teď budu muset dělat jenom já,“ dodává.

Obavy z odlivu obyvatel

Práci za hranicemi regionu bude podle nezávislého starosty Supíkovic Romana Bicana hledat více lidí. Jejich odchod by mohl mít na obec velmi negativní dopad. „To je to, co nejvíc děsí samosprávu, odliv lidí, celých rodin. To je reálné nebezpečí a bude to mít dopad jak na provozovny smíšeného zboží, tak na restauraci nebo školství. Už teď se potýkáme s malým počtem dětí,“ uvedl starosta.

Kolik bývalých zaměstnanců supíkovické továrny nakonec v evidenci nezaměstnaných skončí, nechtěl ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna předjímat. Neočekává ale, že svým počtem výrazně ovlivní květnovou statistiku: „Protože nastupují veřejně prospěšné práce, soukromníci obnovují svou činnost, kterou přerušili na zimní období, plus samozřejmě nastupují práce ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví.“

Řada z propuštěných jsou podle Viterny vysoce kvalifikovaní pracovníci. Je proto přesvědčený, že v evidenci dlouho nezůstanou.

autor: aja
Spustit audio

Související