Rakovina prsu postihuje každou devátou ženu. Dbejte na prevenci, vyzývají lékařky. Jak je to u mužů?

16. březen 2023

Větší, či menší, tukovitější, nebo tužší až zduřelou – také muž prsní žlázu. V porovnání s tou ženskou je k chorobám prsu méně náchylná. K lékaři ovšem muž přijde až po delším váhání, s ostychem a občas, žel i s rozvinutějším onemocněním.

„Prsní žlázu má žena i muž. A kde je prsní žláza, může teoreticky vzniknout onemocnění,“ komentují problematiku lékařky Nora Zlámalová a Dana Houserková, specialistky na prsní choroby. 

Choroby prsu mohou samozřejmě být jak zhoubné, maligní, tak ale i nezhoubné, benigní. Může jít o nález onkologický i o „pouhý“ zánět, v tomto případě mastitidu.

Klučičí zánět, hormony i tuk   

„Vnouček prodělal zánět prsní žlázy ve svých deseti letech. Hodně rychle roste,“ sdílí rodinnou zkušenost posluchačka Apatyky a slova lékařek potvrzuje z praxe.

Vcelku známá je už mezi muži spíše nepříjemná okolnost nežli fatální diagnóza jménem gynekomastie. Chlapci v období puberty, ale vlastně i muži – senioři, obě skupiny zejména z důvodu hormonálních změn, mohou dočasně, anebo i déle pociťovat zduření, citlivost či bolest prsou i jejich zvětšení.

„Velká mužská prsa“ ovšem mohou souviset také s nabýváním tukové tkáně, pak se mluví o tzv. pseudogynekomastii. 

Překáží implantát?  

„Jak se vyšetřuje prs s implantátem?“ ptá se další z posluchaček odbornic ve studiu. Otázka nesmírně praktická – implantátem můžeme rozumět jednak materiál upravující vzhled po estetické, kosmetické „nezdravotní“ operaci, po úpravě na přání. Ale jde samozřejmě i o ženy po onkochirurgickém výkonu s následnou rekonstrukcí prsu. „Implantáty v prsu například při screeningovém vyšetření prsu v dalším životě nepřekážejí. Zároveň by neměl být problém ani při procesu zobrazování,“ míní diagnostička, radioložka MUDr. Dana Houserková ve shodě s chirurgyní MUDr. Norou Zlámalovou.   

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Související