Sauna, to je zážitek!

9. únor 2016

Ne nadarmo Finové říkají, že je to nejkrásnější místo na světě. V sauně můžete pohodlně relaxovat s vědomím, že děláte dobře svému organizmu.

Posilujete jeho obranyschopnost, čistíte celé tělo, podporujete krevní oběh, trénujete pružnost cév a čistíte si dýchací cesty.

Popularita saunování stále roste. „Známe několik druhů sun. Klasickou finskou, suchou švédskou, parní saunu, kterou hojně využívají hlavně ženy a pak infrasaunu, kterou si můžete koupit v obchodě a za dvě hodinky smontovat třeba v garáži, tu mají rádi sportovci,“ říká Ing. Tomáš Drápal.

Říká se, že hodinu po sauně je člověk nejkrásnější. Pokožka září, je vyčištěná, vy jste odpočatí. Sauna je vlastně taková skvělá kosmetická kúra.


Jak se správně saunovat?
- před vstupem do sauny se osprchujte a utřete do sucha, aby se pak ve vyhřáté místnosti zbytečně nezvyšovala vlhkost
- těsně před saunováním byste určitě neměli jíst a pít alkohol
- nechoďte do sauny sami, kdyby se vám udělalo špatně, bude vedle vás vždy někdo, kdo vám pomůže
- vezměte si s sebou ručník nebo prostěradlo a posaďte se nebo položte na něj. Váš pot pak nezůstane na lavicích
- pobyt v sauně by měl být krátký a intenzivní. Myslete na to, že nahoře je teplota vždy nejvyšší. Pokud sedíte, nejvyšší teplota působí na vaši hlavu. Délku pobytu si určujte sami, podle pocitu. Nemusí to být těch často uváděných 8 – 12 minut
- nezapomínejte pít. To, co vypotíte, musíte do těla dostat zpátky
- před vstupem do ochlazovacího bazénku se projděte a osprchujte, abyste ze sebe smyli pot. Je také dobré vyjít na čerstvý vzduch, vaše tělo po pobytu v horku potřebuje hodně kyslíku
- pokud máte nějaké zdravotní problémy, např. vysoký krevní tlak nebo potíže se srdcem, konzultujte se svým lékařem.

Můžete si ji dopřávat pravidelně. Zároveň se totiž otužujete a lépe pak odoláváte změnám počasí i útokům virů a bakterií.

Ovšem pozor, do studeného bazénu v žádném případě neskákejte hned, jakmile opustíte místnost vyhřátou na 80, 100 nebo i více stupňů.

Když se vrátíme k Finům, ti si stavějí sauny až padesát metrů od vody.

Pomalou chůzí k ní dojdou, prodýchají se a pak pomalu zanoří do studeného jezera nebo bazénu.

Sauna je zážitek a proto také Ing. Tomáš Drápal mluví o budoucnosti tzv. zážitkového saunování.

„Jde o zpestření programu. Osm až dvanáct minut pro hosty sauny, kteří se usadí do prohřívárny, pustíme hudbu, svou roli hrají světla, vůně, příběhy i třeba kostým saunéra. Teplota postupně narůstá a tím se mění celková atmosféra. V podstatě jde o malé saunové divadlo,“ říká.

Po sauně si dopřejte masáž, protože máte prohřáté tělo, uvolněné svaly, budete se cítit jako znovuzrození.

autor: voj
Spustit audio