Šedý zákal a duchové

4. srpen 2016

Šedý zákal v počínajícím stádiu má spousta lidí. Dokud nevadí ve vidění, není nutné ho operovat. Pokud ale začnete vidět rozmazaně, jako přes průklepový papír, máte okolo předmětů duchy, zhorší se vám noční vidění a musíte častěji měnit brýle nebo kontaktní čočky, pak nastal ten pravý čas na operaci.

Operace je totiž jediný způsob léčby. „Žádné tablety, mastičky ani kapky na šedý zákal nemáme,“ říká primářka olomoucké oční kliniky TANA MUDr. Kateřina Špačková.

Šedý zákal je onemocnění velmi časté, objevuje se zvláště ve vyšším věku. V České republice se ročně operuje až devadesát tisíc lidí. „Může se ale objevit i u malých dětí,“ dodává lékařka.

„Mám sedmdesát let a před pár lety paní doktorka našla v mých očích šedý zákal. Rozhodla se neoperovat, korigovat to brýlemi. Mám čtyři dioptrie. Chodím na pravidelné kontroly. Je to v pořádku nebo je operace nutná?“ ptala se posluchačka z Rýmařova.

Od Kateřiny Špačkové se dozvěděla, že šedý zákal má několik stádii. Ze začátku si pacient vůbec nemusí všimnout, že se něco děje. Pokud vidí dobře a neobtěžuje ho to, je možné stav sledovat a pomáhat brýlemi. Pokud se stav začne zhoršovat, je čas na operaci.

Šedý zákal

„V dnešní době je operace šedého zákalu řeší i dioptrie. Možná, pokud máte čtyři dioptrie, by bylo dobré se zastavit na klinice a něco s tím udělat.“

Operace se provádí většinou ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. To znamená, že přijdete do nemocnice ráno v den operace a po krátkém odpočinku po operaci nebo druhý den po kontrole oka z nemocnice odcházíte. Operaci hradí zdravotní pojišťovna.

Jen pokud pacienti chtějí speciální nitrooční čočky, které řeší třeba vyšší dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus, stařeckou vetchozrakost apod., tak ty nejsou plně hrazené.Šedý zákal v pokročilém stadiu vede ke slepotě, nečekejte. Pokud cítíte nějaké problémy, určitě navštivte svého očního lékaře.

autor: voj
Spustit audio