Slavnostní sál olomoucké základní školy Komenium 143 let od svého vzniku opět zazářil

Restaurátor Radomír Surma o sále s unikátní romantickou výmalbou s nadsázkou hovoří jako o olomoucké Sixtinské kapli.

„Kvalita výmalby sálu tkví v její komplexnosti. Malba pokrývá plochu přibližně 740 metrů čtverečních, nenajdete tu ani deset centimetrů čtverečních nepomalované plochy. Sál sloužil pro potřeby školy a malého muzea. Budova Komenia pochází ze stejné doby jako stavba Národního divadla, obojí je stavěno v duchu neorenesance a známý zaoblený tvar střechy národního divadla zde máme v podobě fabionu uvnitř,“ upozorňuje vedoucí restaurátorských prací.

Vidíme tu pestrou záplavu barev a výjevů, ornamentů, pohledů do zahrad a dalších prostorů, které fascinovaly generace žáků školy. Na malbách se představují mytologické i reálné osoby: Pythagoras, Elektra, Archimédes, Kepler, Platón, Kolumbus a další. Erb a heslo Viribus Unitis odkazuje k císaři Františku Josefu I., který prý německou školu osobně navštívil.

„V tom sále je vymalováno přes 250 postav, z toho 130 dětí. Některé mají křídla. Nejedná se však o anděly. Výmalba sálu je unikátní právě tím, že tu na té velké ploše nenajdeme náboženské motivy. Sál má výrazně edukační obrazové vlastnosti. Velké osoby historie tu vystupují jako učitelé,“ popisuje Radomír Surma.

Dlouhou dobu byl sál užíván jako tělocvična, což přispělo k poškození maleb. Nejen o tom, jak probíhaly restaurátorské práce, se dozvíte v rozhovoru s Radomírem Surmou.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související