Základem je být vidět, vyzývá cyklisty, chodce i koloběžkáře koordinátor BESIPu pro Olomoucký kraj

25. duben 2023

Cyklistická sezona se naplno rozjela, a proto je potřeba být na pozoru. Během loňského roku na našich silnicích zemřelo 42 cyklistů, 276 jich bylo těžce zraněno a dalších 3 409 jich bylo zraněno lehce.

I proto plánuje BESIP pokračovat v kampani Dám respekt, která odstartovala v loňském roce, v tom letošním pak naváže preventivními akcemi pro cyklisty přímo v terénu. Společný projekt iniciativy Dám respekt a BESIP si klade za cíl zlepšit vzájemný vztah mezi cyklisty a motoristy.

BESIP = Bezpečnost silničního provozu, oddělení Ministerstva dopravy ČR koordinující činnosti v oblasti bezpečnosti na pozemních komunikacích a působení na lidského činitele.

BESIP a Centrum dopravního výzkumu vytvořili analýzu, mapující střety cyklistů a motoristů za posledních 10 let. Za toto období došlo na našich silnicích k více než 22 tisícům nehod, při kterých došlo právě ke střetu cyklisty a motoristy.

Z analýzy vyplývá, že nejzávažnějšími nehodami cyklistů a motoristů jsou střety v křižovatkách, náraz vozidla do cyklisty zezadu či přejetí auta či cyklisty do protisměru. Nejčastěji za to může nedání přednosti jedním z účastníků, nesprávný způsob jízdy a nevěnování se řízení.Cyklistická sezona

Jaká jsou pravidla bezpečného pohybu na silnicích pro cyklisty? Jaká je povinná výbava cyklisty i koloběžkáře? Miroslav Charouz odpovídal v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související