Každá minuta hraje roli

14. červenec 2014

V případě infarktu rozhodně. Nepodceňujte příznaky. Pokud cítíte tlak na prsou nebo pálivou bolest, která vám vystřeluje do ruky, potíte se, buší vám srdce, jste úzkostní a dýchaviční, neváhejte a volejte číslo 155. Může jít o infarkt. Příznaky se mohou objevit i u člověka, který nikdy problémy se srdcem neměl.

Infarkt postihuje čím dál více lidí v mladém věku (výjimkou nejsou ani pětadvacetiletí pacienti), muže pětkrát častěji než ženy. Většinou k němu dochází nečekaně.

Způsobuje ho snížený průtok krve a naprosté ucpání srdeční tepny. Mezi rizikové faktory patří samozřejmě uspěchaný životní styl, nedodržování životosprávy, obezita, kouření a stres. Svou roli ale hrají také vysoký krevní tlak a genetika.

Léčba musí být zahájena okamžitě. Musí se zprůchodnit uzavřená tepna a obnovit průtok do postižené oblasti srdce. Buď pomocí léků nebo mechanicky - pomocí angioplatsiky.

Infarkt může potkat každého z nás. O léčbě, prevenci, genetickém zatížení jsme si povídali v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc ve čtvrtek 17. července. Pozvání do studia přijal prof. MUDr. Miloš Táborský z I. Interní kliniky - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc.

autor: voj
Spustit audio