To NEJ z roku 2022: koncert Mňágy, oblíbená literatura, profesionální houbař nebo stěhování do nové budovy

31. prosinec 2022

Jeden rok končí, další začíná. Avšak za tím, který za sebou zatahuje oponu, bychom se rádi ještě jednou poohlédli. Co se nejvíc poslouchalo a četlo? A které události rozhodně stojí za zmínku? Tohle je výběr z roku 2022.

PŘÍBĚH: Z manažera profesionálním houbařem

Týden co týden nabízíme v našem vysílání spousty zajímavých životních příběhů. Ten o Lukáši Navrátilovi, s nímž si povídala redaktorka Petra Ševců, se vám líbil nejvíc. Proč se rozhodl ukončit slibnou kariéru manažera a stal se profesionálním houbařem? A co všechno to vlastně obnáší?

TAKY SE VÁM LÍBILO...

Lukáš Navrátil se vydává na houby v každém počasí

LITERATURA: Román z Jeseníků nebo příběh o staviteli sv. Mořice

Mezi posluchačsky nejoblíbenější patří literární pořady: sobotní Setkání s literaturou a nedělní Počteníčko. Níže najdete výběr toho, co vás v roce 2022 zaujalo nejvíc. Máte-li volnou chvíli, poslechem rozhlasového zpracování těchto děl neuděláte chybu.

KONCERTY: Mňága a Žďorp a Jaroslav Hutka s filharmonií

Velkou peckou byl koncert nestárnoucí kapely Mňága a Žďorp v čele s frontmanem Petrem Fialou, která před prázdninami zakončila naše okénko Koncertních střed. Celé album Furt rovně, ale i další hity jako Hodinový hotel nebo I cesta může být cíl si vychutnal narvaný sál, ale i dalších téměř 22 tisíc diváků u obrazovky. Ať už živě nebo ze záznamu.

Velmi emotivním zážitkem pak 17. listopadu bylo vystoupení legendárního písničkáře Jaroslava Hutky s Moravskou filharmonií Olomouc v sálu Reduta. 33 let od sametové revoluce, Hutkovy 75. narozeniny. Zkrátka hudební událost roku. Jedním slovem: famózní!

STĚHOVÁNÍ: Od května v nové budově

Zásadní moment v historii olomouckého rozhlasu. Po 73 letech strávených na Horním náměstí získal Český rozhlas Olomouc moderní a vlastní prostory v zrekonstuované budově bývalého obchodního domu v Pavelčákově ulici.

Vše o nové budově slavnostním otevřením 18. května počínaje a dny otevřených dveří konče neleznete ZDE:

S ÚCTOU VZPOMÍNÁME

Ačkoliv je toto shrnutí věnované veskrze pozitivním věcem, patří se s úctou vzpomenout na dvě velké osobnosti (nejen) Českého rozhlasu Olomouc, které nás v uplynulém roce opustily.

Na Josefa Sandyho Noska († 18. 3. 2022) a Jaroslava Wykrenta († 12. 3. 2022). 

Ptaszek & Bužma v Olomouci, poslední koncertní pořad „Živě“ který Sandy moderoval
Jaroslav Wykrent ve studiu

V Sandyho odkaze pokračuje jeho manželka Jarka, která se s grácií ujala tradičního nedělního folkového pořadu Na cestě. Hlas Jaroslava Wykrenta pak můžete slyšet každou sobotu večer v reprízách jeho pořadu Hudební vzpomínky

Poslouchejte nás i prostřednictvím živého internetového vysílání v aplikaci mujRozhlas, kde přehledně najdete i záznamy všech pořadů. Pokud nechcete, aby vám neuniklo nic důležitého, sledujte nás na našem facebookovém profilu

autor: dja
Spustit audio