Od Pradědu na Hanou: Josefová

22. říjen 2014

Je neuvěřitelné, jak vysoko v horách bydleli a hospodařili lidé – to je myšlenka, která provázela Mirka Kobzu celou jeho cestu po stopách zaniklé osady Josefová nedaleko Branné.

Josefová se rozkládala východně od Branné v údolí potoka Hučava v nadmořské výšce téměř 800 metrů.

Pokud se sem rozhodnete vydat, jsou dvě možné cesty. Ta první vede po zelené turistické značce přímo od Branenského nádraží „hore kopcom“ do osady Přední Alojzov a pak do údolí Hučavy.

Druhá možná cesta vede po lesní silničce z Františkova, což je osada po toku řeky Branné proti proudu potoka Hučavy.

Pokud se vydáte po zelené turistické trase, nemůžete příchod do Josefové přehlédnout. Už kousek před vstupem do areálu bývalé obce najdete pod cestou pozoruhodné skály. Nebylo by na nic neobvyklého – třeba skála Pasák kousek odsud je mezi turisty proslulá.

Tyto skály, s výškou kolem 25 metrů jsou však mnohem divočejší, i když i tady můžete horolezce občas potkat. A mimochodem, ti skálám říkají Kámen Čarodějnic.

Kousek dále po cestě najednou projdete jakousi bránou. Před ní vás překvapí štětový chodníček. To vstupujete do Josefové, kde Lesy České republiky vybudovaly naučnou stezku věnovanou obci i lesní železnici, která tady svážela dřevo z hřebene.

Josefovou navštívíme s Mirkem Kobzou v další z jeho rozhlasových pohlednic Od Pradědu na Hanou.

autor: kbz
Spustit audio