Od Pradědu na Hanou: Rokliny

4. září 2012

Toulání na kole půvabnou krajinou mezi Jeseníkem Vidnavou a Javorníkem má Mirek Kobza velmi rád.

Kopce tady nejsou prudké, náhorní plošiny nabízejí krásné rozhledny do Polska a vše je to věnčeno tmavě zelenou korunou podkovy Rychlebských hor na jihu, východě i západě.

A aby toho nebylo málo, najdeme zde mnoho zajímavých míst, krásných památek a také zatopených lomů, které vyloženě lákají ke koupání. Nedávno takto opět šlapal od Vidnavy přes Starou červenou Vodu do Žulové a když vyjel na malé návrší nad koncem Staré Červené Vody, najednou v zákrutě cesty směrem do do Černé Vody uviděl štít klasicistní kaple a pár domů kolem.

Cedule u silnice prozrazovala, že toto místo nese jméno Rokliny a protože tam Mirek nikdy před tím nebyl, rozhodl se lokalitu prozkoumat. Nebylo to tak složité, jak by se mohlo zdát – většinu domů najdete kolem silnice, další pak u boční cesty vedoucí dolů k Černému potoku. Malebné domy, zahrady a pak les. Místní mu poradili, že nedaleko odsud najde také zatopený lom. A opravdu, po chvíli hledání – opravdu není lehké jej objevit, našel lom obklopený lesy a příkrými stěnami svažujícími se k temné vodě.

O další zážitky z tohoto malebného místa se s vámi Mirek Kobza podělí ve čtvrtek 8. srpna.

autor: kbz
Spustit audio