Postihly vás povodně? Nechte si poradit, jak postupovat s pojištěním nebo vysoušením

17. září 2024

Nevíte, co je potřeba, aby vám nahradila škody pojišťovna? Co dělat s prostorami domu, který je zaplavený vodou, jak se vody účinně zbavit a jak dlouho trvá dokonalé vysušení domu?

Také na tyto otázky zodpověděla Dobrá rada Českého rozhlasu Olomouc. Odbornice na pojišťovnictví a finanční poradenství Dagmar Rončáková například uklidňuje ty, kteří ztratili číslo pojistné smlouvy, nebo zapomněli, jaké pojištění mají.

Nevadí, vše mohou pojišťovny dohledat. Hlavně neváhejte hlásit i malou škodní událost na svém majetku a nikdy si neříkejte: To nestojí za to.“ 

Hostem byl také předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výrobě Robert Špalek. „Když máte zatopený dům, ještě to neznamená, že o něj přijdete,“ uklidňuje.

Čtěte také

A upozorňuje, že do vodou zasažených budov by lidé předně neměli vstupovat. Všechny takové stavby by měl nejprve prohlédnout statik. Využijte týmy odborníků – statiků, kteří do postižených regionů vyjíždějí. A hlavně počkejte s vysoušením a úklidem do doby, až opadne okolní voda. Jinak byste dělali zbytečnou práci.

Mnohé další otázky zodpověděli za pojišťovny Dagmar Rončáková a za odborníky, inženýry stavaře a techniky Robert Špalek v pořadu Dobrá rada.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související