Valteřice pod Bukovou horou

8. říjen 2013

Buková hora je výrazný vrchol Bukovohorské hornatiny, který patří k nejjižnějším výběžkům masívu Orlických hor. Právě zde, na západním svahu hory pramení Moravská Sázava a lze odsud spatřit jak moravské hory, Jeseníky, Králický sněžní, Hrubý les i Zábřežskou vrchovinu, tak i Českomoravskou vrchovinu, Orlické hory a když máte štěstí, tak i Krkonoše a dokonce i vzdálenou siluetu Ještědu. A takových míst v kraji zase tak moc není.

Východiskem cest Mirka Kobzy bývá často horské sedlo nad osadou města Štítů jménem Heroltice. Úzká asfaltka směřující z údolí řeky Březné se po dlouhém stoupání najednou narovná a otevře se vám pohled do kotliny řeky Moravské Sázavy. Výjezd rozhodně stojí za to. A to nejen proto, že se můžete dostat z údolí do údolí, ale třeba i pro návštěvu malebné vsi, která pod vrcholem tohoto sedla leží.

Je vůbec zajímavé, jak vysoko až sahalo osídlení zdejšího kraje. I horní konec Heroltic zasahuje až těsně pod sedlo, zde přímo na jeho vrcholu najdeme krásnou hájovnu, která patří k osadě Valteřice. Hájovna je vlastně nejvýše položeným domem Valteřic. Tato osada patřící dnes k Výprachticím, které se schovávají dole v údolí, je skutečnou horskou vsí s rozptýlenou zástavbou, která je nesmírně fotogenická.

Přesto, že střední nadmořská výška obce přesahuje 650 metrů, byla osídlena patrně již velmi brzy. V roce 1304 sepsal písař krále Václava II. listinu, ve které připisuje majetek Zbraslavskému klášteru. V listině je uvedena hned dvakrát vesnice s názvem Walthersdorf. Jedna z nich mohla být dnešními Valteřicemi.

Kupodivu ještě starší zmínku najdeme v listině štítecké rychty z roku 1278, která uvádí osadu s názvem villa Valcheri. Zda se skutečně jedná o tuto horskou osadu, není zcela jisté. Zajímavé je, že potom se nám Valteřice z historických pramenů zcela vytrácí. Až v roce 1649 je v listině psané měšťany Jablonného nad Orlicí Karlu z Lichtenštejna uvedena mezi obcemi i ves Valteřice.

Zajímavé je, že potom se nám Valteřice z historických pramenů zcela vytrácí. Až v roce 1649 je v listině psané měšťany Jablonného nad Orlicí Karlu z Lichtenštejna uvedena mezi obcemi i ves Valteřice.

Jak to bylo s Valteřicemu dál, se dozvíte ve čtvrtek 10. října v naší pravidelné rozhlasové pohlednici.

autor: kbz
Spustit audio